Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Χριστόφιας: Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ


Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ανυπερθέτως, η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε...



 ερωτήσεις συνέδρων στο Δ’ Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, με θέμα «Αειφόρος, ανταγωνιστική και ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση συνέδρου αν με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει πραγματική προοπτική να «σπάσει» το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να επιλύσει τα όποια προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας, μαζί με την Τουρκία. ''Η αιτία της μη επίλυσης των προβλημάτων ή, αν θέλετε, της μετατροπής τους σε ακόμη πιο σύνθετα, είναι η πολιτική της Τουρκίας. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται και ο ρόλος της στην περιοχή γίνεται κρίσιμος, αντί να διαδραματίζει ρόλο ειρηνοποιού διαδραματίζει ένα ρόλο επεκτατικό''.

Ακόμα και σε ό,τι αφορά στην Αραβική Ανοιξη, η προσπάθεια της Τουρκίας, εκτίμησε, δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Η Τουρκία δεν προσπαθεί να επενεργήσει θετικά στις δημοκρατικές αλλαγές στις γειτονικές χώρες, αλλά προσπαθεί να τις ποδηγετήσει, ανέφερε.

''Είναι νωρίς, βέβαια, να βγάλει κανείς απόλυτα και σταθερά συμπεράσματα. Αλλά οι κίνδυνοι ποδηγέτησης προς κατευθύνσεις της Τουρκίας είναι ουσιαστικά επεκτατικές όχι επί κράτους, αλλά επεκτατικές σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της περιοχής και των ηγετικών δυνάμεων αυτών των χωρών και αυτές οι προσπάθειες είναι, ήδη, εμφανείς''.

Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν προσφέρεται για αξιοποίηση από την Κύπρο σε σχέση με την Τουρκία, υπό την έννοια ότι είναι κάτι που εκπροσωπεί ολόκληρη την Ενωση. ''Δεν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα – και δεν θα δώσουμε το μήνυμα – ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την Προεδρία για να καταπιέσουμε την Τουρκία''. Η ίδια η Τουρκία, πρόσθεσε, καταπιέζει τον εαυτό της σε σχέση με την Προεδρία διότι, δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα διαρρήξει και τις σχέσεις της με την ΕΕ αν θα αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία και όταν θα την αναλάβει.

''Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ανυπερθέτως η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από το Συμβούλιο της ΕΕ και από την Κυπριακή Δημοκρατία, φυσιολογικά''.

Θέλουμε και το προσπαθούμε μέχρι τότε η Τουρκία να λογικευτεί ώστε να εξομαλυνθεί η σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, διότι - εξήγησε - ''δεν είναι η Κύπρος που τη σταματά (την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας), είναι η ίδια η πολιτική της που την έχει αυτοεγκλωβίσει''. Εμείς, συνέχισε, θα ασκήσουμε την Προεδρία της ΕΕ με τη σφραγίδα της Κύπρου, όχι όμως Προεδρία που θα εξυπηρετεί απλώς τα κυπριακά συμφέροντα. Μια αντικειμενική Προεδρία από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να εξυπηρετεί και τα κυπριακά συμφέροντα, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι είναι παραπάνω ριψοκίνδυνο εάν εμείς θέσουμε πολύ έντονα τη σφραγίδα της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με την Τουρκία. ''Για αυτό θα είμαστε προσεκτικοί''.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου έκανε λόγο για συμπεριφορά - πρόκληση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, καθώς ενώ είναι υποψήφια χώρα και έπρεπε να σέβεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις των αρμοδίων ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών Οργάνων, από το 2006 αρνείται επίμονα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την ΕΕ, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία. ''Δηλαδή, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, δηλαδή, να ανοίξουν λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και να συνεργαστεί ουσιαστικά για λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και των αξιών επί των οποίων δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ''.

Πέραν αυτού, σημείωσε, η Τουρκία δήλωσε ότι θα «παγώσει» τις σχέσεις της με την ΕΕ. ''Αυτό είναι μια πρόκληση όχι προς την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο, αλλά ιδιαίτερα προς την ΕΕ''. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με τους ίδιους τους κανόνες της Ενωσης, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που καθορίζει η ΕΕ, αλλά και χωρίς πρόθεση εκμετάλλευσης αυτής της Προεδρίας για λόγους άλλους εκτός από εκείνους που αυτές καθορίζουν. ''Αυτό ας είναι και ένα μήνυμα προς ορισμένους κύκλους, ενδεχομένως, στις Βρυξέλλες, οι οποίοι σπεύδουν να εκφράσουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας εκτροπής σε ό,τι αφορά την άσκηση της Προεδρίας με τον ενδεδειγμένο τρόπο''.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε επίσης ότι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύει ''είναι λογικό, φυσικό και αναμενόμενο ότι όλοι θα αντιλαμβάνονται πως αυτή η Προεδρία θα ασκείται από μια χώρα της οποίας μεγάλο τμήμα του εδάφους της, ευρωπαϊκού εδάφους, κατέχεται από μια υποψήφια χώρα και ως εκ τούτου αυτό θα είναι ένα ισχυρότατο μήνυμα προς όλες τις χώρες μέλη για να κατανοήσουν ακόμη πιο έντονα το τι συμβαίνει εδώ στην Κύπρο''. Και σίγουρα, πρόσθεσε, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποφάσεις ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων δεν είναι δυνατόν να μην είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη αυτής της Προεδρίας. Συνεπώς, κατέληξε, στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Προεδρία θα είναι μεν απολύτως εντός των πλαισίων που καθορίζει η ΕΕ και τα αρμόδια συλλογικά της όργανα, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό ότι η ουσία του Κυπριακού μέσω αυτής της Προεδρίας θα δοθεί κατά τον πλέον ανάγλυφο τρόπο.

Ερωτηθείς γιατί η Κύπρος δεν προχωρά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα για να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς. ''Το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει – διότι γνωρίζετε ότι εμπλέκεται και η Τουρκία σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα – και να προχωρήσουμε από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας'', κατέληξε.


http://sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου