έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και το 20% έτυχαν σωματικής κακοποίησης από γονείς.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βουλής, από το 2004 μέχρι το 2010, τα περιστατικά αυτά τριπλασιάστηκαν, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλασιαστεί κατά την περίοδο 2004 - 2010. Συγκεκριμένα, το 2004 είχαμε 397 περιπτώσεις και το 2010 1.053.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενημερώθηκε χθες για τις έρευνες του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) αναφορικά με την αντιμετώπιση των θυμάτων βίας από τις υπηρεσίες υγείας, τη στήριξη που τους παρέχεται και τα προβλήματα και συμπεράσματα που προκύπτουν.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σοφοκλής Φυττής, είπε ότι σύμφωνα με την έρευνα του MIGS, μεταξύ παιδιών 12-18 χρονών και δείγμα 1.000 παγκύπρια, διαπιστώθηκε ότι 20% αυτών των παιδιών έτυχαν σωματικής κακοποίησης από γονείς και 9,9% κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. «Αυτά μας συγκλόνισαν. Υπάρχουν περιπτώσεις που καταγγέλλονται, τυγχάνουν θεραπείας, ψυχολογικής στήριξης, κλπ, αλλά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται, αποκρύβονται. Έχουμε ζητήσει να γίνει καλύτερος συντονισμός, καλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης όλης της κοινωνίας. Μια καλή εισήγηση είναι σταδιακά τουλάχιστον να δημιουργηθούν στις πόλεις εξειδικευμένα κέντρα αντιμετώπισης της βίας, τα οποία θα έχουν το ρόλο της ενημέρωσης όχι μόνο του κόσμου, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, θα έχουν το ρόλο του συντονισμού προγραμμάτων για τους θύτες και γενικά της επιμόρφωσης του προσωπικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, το οποίο χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα αυτό θα το παρακολουθούμε, διότι είναι τεράστιας σημασίας», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την κοινοτική εργασία αντί της φυλάκισης, ο κ. Φυττής είπε ότι από τις 22 Μαΐου 2005 μέχρι το τέλος του 2010 έχουν τιμωρηθεί με κοινοτική εργασία 1.426 άτομα, 995 άτομα έχουν συμπληρώσει την τιμωρία τους και 431 βρίσκονται ακόμη σε κοινοτική εργασία.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, στις δικές της δηλώσεις, είπε ότι η βία είναι ένα πολύπλοκο κοινωνικό φαινόμενο και ιδιαίτερα επηρεάζονται σε μια κοινωνία οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας, που είναι ένα βασικό Υπουργείο και ένα σημείο αναφοράς των θυμάτων βίας, μόλις πολύ πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα.
Ανάγκη δημιουργίας κεντρικού αρχείου
Όσον αφορά την έρευνα που έγινε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στην οικογένεια το 2007, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «όταν ρωτήθηκαν οι επαγγελματίες υγείας, αν γνωρίζουν για τις πρακτικές διαδικασίας που πρέπει να ακολουθούνται στο χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια, μόνο 25% του δείγματος αναφέρθηκαν ότι γνώριζαν για τις γραπτές διαδικασίες, ενώ 56% ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν». Σε ερώτηση στα θύματα βίας, αν ρωτήθηκαν ευθέως από τους επαγγελματίες υγείας αν είναι θύματα, συνέχισε, οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας είπαν ότι μόνο 22% των επαγγελματιών υγείας ρωτούν ευθέως, ενώ τις περισσότερες φορές δεν ρωτούν και 56% απάντησαν ότι ρωτούν ένα θύμα οικογενειακής βίας μόνο μερικές φορές, περιστασιακά ή καθόλου.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μία σωστή ενημέρωση και ένας συντονισμός και μία διαφώτιση. Θεωρώ και επιμένω ότι τα θέματα βίας στη δική μας κοινωνία με τα στοιχεία που έχουμε μιλούμε μόνο για τη μύτη του παγόβουνου. Και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις. Πρέπει, επιτέλους, να δημιουργηθεί ένα κεντρικό αρχείο, διότι δεν είναι δυνατόν πέντε υπηρεσίες να καταθέτουν πέντε διαφορετικά αρχεία με στοιχεία. Χρειάζεται να γίνει εξειδικευμένο κέντρο εντοπισμού και αντιμετώπισης της βίας, ώστε τα θύματα να μη χάνονται μέσα στις διαδικασίες τις κρατικές. Χρειάζεται να γίνει αμέσως ενημέρωση και διαφώτιση από το Υπουργείο Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται να γίνουν καταφύγια για τα θύματα βίας σε όλη την Κύπρο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι «η μη επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών και οι ελλείψεις που αφορούν την εξειδίκευση και κατάρτιση των λειτουργών, που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας, όπως αστυνομικοί, επαγγελματίες υγείας, οικογενειακοί σύμβουλοι, αλλά και ψυχολόγοι που επηρεάζουν άμεσα το βαθμό ετοιμότητας και την έλλειψη της άμεσης ανταπόκρισης σε περιστατικά, έχουν ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες αυτές να αδυνατούν να παρέμβουν αποτελεσματικά».
85,3% των θυμάτων είναι γυναίκες
Η βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, στις δικές της δηλώσεις, είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν τριπλασιαστεί κατά την περίοδο 2004 - 2010. Συγκεκριμένα, το 2004 είχαμε 397 περιπτώσεις και το 2010 1.053. Είναι μεγάλη η αύξηση και η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, δηλαδή το 85,3% είναι γυναίκες. Γι' αυτό η συζήτηση που έγινε σήμερα, όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας, για μας είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι στις Υπηρεσίες Υγείας του Υπουργείου Υγείας καταφεύγουν ως επί το πλείστον τα περισσότερα περιστατικά βίας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης περιστατικών βίας όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας, να γίνει κατάρτιση των επαγγελματιών Υγείας και θα πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα μέτρα για αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια», συμπλήρωσε.
Μετά τη δοκιμασία, αφάνταστη ταλαιπωρία
Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση στο δικαστήριο, όσον αφορά θύματα βίας, θα πρέπει να καταγγελθεί πρώτα η υπόθεση στην Αστυνομία, από την Αστυνομία το θύμα πρέπει να μεταφερθεί στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου και απ’ εκεί πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό ότι όντως έχει κακοποιηθεί για να πάει πίσω στην Αστυνομία, να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση και πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο εμείς ζητήσαμε είναι αυτή η διαδικασία, τουλάχιστον όσον αφορά τις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου σε περιστατικά βίας, να υπάρχει μία προτεραιότητα όσον αφορά τα θύματα περιστατικών βίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου