Λευκωσία: Στη σκιά των τουρκικών απειλών ενόψει των επικείμενων ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την...
εξόρυξη φυσικού αερίου, πραγματοποιήθηκε χθες νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Ήταν σαφώς επηρεασμένο το κλίμα των συζητήσεων από τις συζητήσεις και κινήσεις που γίνονται στο πεδίο των ερευνών για το φυσικό αέριο.
Στην πεντάωρη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των αλλοδαπών, ασύλου, υπηκοοτήτων και μετανάστευσης, που εμμέσως περιγράφει και το θέμα των εποίκων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της απογραφής πληθυσμού.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξαγγείλει απογραφή τον Οκτώβριο και η τουρκική τον Νοέμβριο.
Ούτως ή άλλως η Λευκωσία θα αρχίσει την απογραφή την 1η Οκτωβρίου και δεν διαφαίνεται διάθεση από τουρκικής πλευράς να είναι ταυτόχρονη η διαδικασία (και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ).
Στο θέμα των εποίκων οι δυο πλευρές βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης. Δηλαδή, στις αρχικές τους θέσεις.
Η τουρκική πλευρά, υποστηρίζει πως όσες «υπηκοότητες» δόθηκαν από το ψευδοκράτος θα ισχύουν και πως είναι έτοιμη να συζητήσει κριτήρια για όσους εκ Τουρκίας βρίσκονται στα κατεχόμενα και δεν έχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους. Επίσης συζητά κριτήρια που θα ισχύουν για τις υπηκοότητες που θα δίνουν τα συνιστώντα κράτη μετά τη συμφωνία.
Ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε πως η επιθυμία και πρόταση της τ/κ πλευράς στο θέμα των υπηκοοτήτων είναι όπως όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους, χωρίς να υπάρχει αριθμητικό όριο, να παίρνουν την υπηκοότητα του συνεταιρικού κράτους που θα ιδρυθεί.
Ο Ερογλου είπε ότι η βάση αυτής της πρότασης είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των πολιτών.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ως γνωστό σπεύσει να δώσει ως δώρο, πριν από την έναρξη της παρούσας διαδικασίας, την παραμονή 50.000 εποίκων.
Από εκεί και πέρα δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει τις «υπηκοότητες» που έδωσε το ψευδοκράτος σε εποίκους από το 1975 και εντεύθεν.
Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη θέση της ε/κ πλευράς για την παραμονή 50.000 εποίκων, δίνει την ερμηνεία ότι αφορά εκείνους στους οποίους έχει δοθεί «ιθαγένεια» της «ΤΔΒΚ»… Οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν ζήτημα προς συζήτηση για την πολιτική που αφορά «τους ξένους εργάτες». Με αυτό ο ΟΗΕ φέρεται ουσιαστικά να ανοίγει παράθυρο για να παραμείνουν περισσότεροι έποικοι στην Κύπρο. Πέραν, δηλαδή, των 50.000 αν όχι και όλοι. Την παραμονή όλων των εποίκων ζητά και η τουρκική πλευρά
Ζήτησε αναβολή των γεωτρήσεων
Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου δήλωσε χθες ότι στην πρόταση της τ/κ πλευράς για αναβολή των εξελίξεων (γεωτρήσεων) ώστε να μην υπάρξει διακοπή των συνομιλιών δεν δόθηκε θετική απάντηση. Για να εξετάσει την κατάσταση και να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, συνέχισε, ο ειδικός του σύμβουλος Κουντρέτ Οζερσάι και μια ειδική αντιπροσωπεία θα μεταβούν την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί στην Αγκυρα για επαφές.
Θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα αυθημερόν και θα συμμετάσχει ο κ. Οζερσάι κανονικά στη συνάντηση της Παρασκευής. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε επιφυλακή, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «αυτή η συμπεριφορά, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι ευχάριστη».
Εκανε δε έκκληση και πάλι να γίνει αποδεκτή η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναβολή των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Σεπτεμβρίου αρχίζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών για το Κυπριακό.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε ότι, μετά την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, σήμερα είναι πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.
Ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες πριν από τη συνάντηση του Οκτωβρίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου