Παράλληλα και ο Σύνδεσμος Αρτοποιών προειδοποιεί ότι ...
αν δεν υπάρξουν ανατιμήσεις στο προσεχές μέλλον, τότε κανένας κλάδος δεν θα μπορεί να επιβιώσει.
Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Χοιροτρόφοι οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, αξιολογούν την κατάσταση και αναλόγως θα πράξουν.
Ο Διευθυντής της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού σε δηλώσεις ανέφερε ότι από την πρώτη Οκτωβρίου επιβάλλεται αύξηση προς τις βιομηχανίες της τάξης του 1,7 σεντ του ευρώ.
«Από κει και πέρα, οποιεσδήποτε επιπρόσθετες αυξήσεις στους καταναλωτές που μπορεί να επιβληθούν από τις βιομηχανίες ή τις υπεραγορές δεν έχουν να κάνουν με τις δικές μας αυξήσεις, πρόκειται για άλλου είδους αυξήσεις, στα δικά τους κόστα», διευκρίνισε ο κ. Παπακυριακού.
Υποστήριξε επίσης ότι η αύξηση θα έπρεπε να ήταν της τάξης των 5 σεντ γιατί αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο τους τελευταίους μήνες η τιμή στις ζωοτροφές, μέσω της Επιτροπής Σιτηρών.
«Τα κόστα των αγελαδοτρόφων στηρίζονται στις αποφάσεις και τις πολιτικές της κυβέρνησης και άρα δεν μπορεί εδώ και 11 -12 μήνες να μας αυξάνουν τις τιμές των σιτηρών και οι τιμές να παραμένουν συνεχώς οι ίδιες», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι δεν επιβλήθηκε η αύξηση των 5 σεντ γιατί λήφθηκαν υπόψη οι επιπτώσεις που θα υπήρχαν στις εξαγωγές χαλουμιού, οι οποίες θα «έπεφταν κατακόρυφα».
«Μια πιο ομαλή, σταδιακή αύξηση», συνέχισε, «ίσως να απορροφηθεί από τις εξαγωγές στο εξωτερικό».
Ο κ. Παπακυριακού αναφέρθηκε και στο ρόλο της Επιτροπής Σιτηρών λέγοντας ότι «είναι μια κρατική υπηρεσία που έχει κλείσει το κύκλο της ζωής της και μυστηριωδώς κάποιοι επιμένουν να την έχουν να εισάγει σιτηρά, και για τους Κτηνοτρόφους αυτό είναι μεγάλη ζημιά γιατί δεν υπάρχει ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να χειραγωγεί τις τιμές από μόνη της και να υπάρχει αντίκτυπος στους καταναλωτές».
Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Ενωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκά Αριστοδήμου για τις τιμές του γάλακτος και του ψωμιού στην κυπριακή αγορά σε σχέση με την Γερμανία, ο κ. Παπακυριακού ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αριστοδήμου δεν συνάδει με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των καταναλωτών και αν ήθελε να φέρεται ως εκπρόσωπός τους όφειλε να βρει τη ρίζα του κακού και να την προβάλει και όχι να προβάλλει αριθμούς που εντυπωσιάζουν».
«Οι δηλώσεις είναι πρόχειρες , δηλώσεις εντυπωσιασμού , δεν είναι θέμα σύγκρισης τιμών αλλά έπρεπε ο κ. Αριστοδήμου να ζητήσει να πληροφορηθεί και να ενημερωθεί επαρκώς από εμάς για το λόγο επιβολής των αυξήσεων και από κει και πέρα να προβεί σε έρευνα», ανέφερε.
Διερωτήθηκε αν η Γερμανία έχει το ίδιος κόστος παραγωγής με την Κύπρο και ποιος αντίκτυπος θα υπάρξει στις κυπριακές βιομηχανίες εάν ο καταναλωτής αρχίσει να πίνει εισαγόμενο γάλα όπως εισηγείται ο κ. Αριστοδήμου και όχι φρέσκο γάλα που πίνει το 90% του κυπριακού πληθυσμού.
Ο κ. Παπακυριακού ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία, τα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια επιβλήθηκαν αυξήσεις στους καταναλωτές 70 σεντ ενώ ο παραγωγός είχε επιβάλει αυξήσεις μόνο 17-18 σεντ και διερωτήθηκε για το υπόλοιπο μέρος της αύξησης.
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση οφείλει ακόμη στους παραγωγούς ποσό περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από επιδοτήσεις για κάλυψη των κόστων παραγωγής για το γάλα και το κρέας.
Ο Πρόεδρος των Χοιροτρόφων Γιώργος Νεοφύτου σε δηλώσεις επίσης ανέφερε ότι δυστυχώς οι χοιροτρόφοι δεν μπορούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω στο κρέας γιατί υπάρχει ο ανταγωνισμός από το εισαγόμενο κρέας η τιμή του οποίου είναι πολύ πιο φθηνή.
«Δυστυχώς ο κλάδος μας έχει τεράστια προβλήματα, μέχρι στιγμής δεν επιβάλαμε αυξήσεις όμως δεν το αποκλείω», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Είπε ότι οι κρεοπώλες πωλούν από τρία έως και πέντε ευρώ ενώ το εισαγόμενο κρέας είναι φθηνότερο. Είπε ακόμη ότι οι χοιροτρόφοι πωλούν στους κρεοπώλες το ζωντανό κρέας γύρω στο 1,30 έως και 1,35 ευρώ.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι λόγω της αύξησης στις τιμές των σιτηρών αλλά και του κόστους αύξησης παραγωγής , ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
«Η τιμή μας αυξήθηκε το τελευταίο χρόνο μόνο κατά δέκα σεντ το κιλό στο ζωντανό κρέας, λόγω αύξησης των σιτηρών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου, ο κλάδος έχει πληγεί, υπάρχουν πιέσεις και εκμετάλλευση και από τους εμπόρους και για το λόγο αυτό ζητάμε στήριξη», είπε.
Σε ερώτηση για τις τιμές των σιτηρών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «μας εξανάγκασαν να αγοράσουμε το κυπριακό σιτηρό στην τιμή του εισαγόμενου, με κατηγορία υποδεέστερη, σαν βοήθεια προς άλλο κλάδο δηλαδή, όμως βλέπουμε ότι καταρρέει ο δικός μας κλάδος».
Αν δεν υπάρξουν ανατιμήσεις στο προσεχές μέλλον , κανένας δεν θα μπορεί να επιβιώσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών Λάκης Σαββίδης.
«Εδώ και δύο χρόνια παραμένουμε με τις ίδιες τιμές , παρά το ότι είχαμε συνολικά τρεις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στο αλεύρι πχ και αλλού, και στον ηλεκτρισμό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο.
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το κόστος της κιλοβατώρας ήταν τον Αύγουστο περίπου 18,7 σεντ από 17,9 τον Ιούλιο ενώ πέρσι ήταν 12,5 σεντ.
«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την αύξηση στο κόστος παραγωγής μας και πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ακόμη να ανακοινωθούν οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα», συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατα και αναληθή τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών.
«Το ψωμί στην Κύπρο πωλείται από 1,50 έως και 2,25 ευρώ ενώ η ίδια ποιότητα στην ΕΕ είναι έως και 12 ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος τύπος ψωμιού που παράγεται στην Κύπρο, είναι στην Γερμανία πολύ ακριβότερος.
«Στην Γερμανία δεν υπάρχουν τέτοιες τιμές, η Eurostat δίνει στοιχεία, δηλαδή δεν ξέρει η ίδια η υπηρεσία της ΕΕ και ξέρει ο κ. Αριστοδήμου;», διερωτήθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου