Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πυρά Κεραυνού κατά Κυβέρνησης Μιλά για κρατική αδιαφορία για την οικονομική κρίση


Πρωτόγνωρο φαινόμενο η αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει, και ...



κατακεραυνώνει τους οίκους αξιολόγησης.

Πυρά κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής εξαπέλυσε χθες ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός, ενώ δεν απέφυγε να επικρίνει και την αδιαφορία που επιδεικνύεται στις προειδοποιήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη «να σταματήσει το κράτος να παίζει με τις τράπεζες».

Μιλώντας χθες σε πρόγευμα εργασίας με τους δημοσιογράφους. ο κ. Κεραυνός προειδοποίησε ότι το 2011 θα παραμείνει μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, κι επέκρινε την Κυβέρνηση ότι, ενώ έχουν περάσει πέραν των δύο χρόνων, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη λήψη διορθωτικών μέτρων για στήριξη της οικονομίας.
«Οι δύο υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας στις αρχές του έτους, ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος, αλλά και η ανεργία, επιδεινώνουν περαιτέρω το οικονομικό κλίμα», τόνισε.

Να συγκρατηθεί το κόστος

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 2011, είπε ότι η κυριότερη είναι το κόστος του χρήματος, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συγκρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα διότι χωρίς ανάπτυξη δεν θα ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης». Ο κ. Κεραυνός απέδωσε το ψηλό κόστος του χρήματος στην Κύπρο στη διασύνδεση των κυπριακών τραπεζών με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις πιέσεις που δέχεται το εκεί σύστημα για μείωση της εξάρτησής του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γεγονός που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι οι ελληνικές τράπεζες «θα πρέπει να εξεύρουν άλλες πηγές ρευστότητας όπως οι καταθέσεις. Για να αντλήσουν, όμως, καταθέσεις θα πρέπει να δώσουν ψηλά επιτόκια. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

Πάει άσχημα ο τουρισμός, υποβαθμίζονται οι τράπεζες

Αφού δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελληνική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή οικονομία και τα νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το κόστος χρήματος, ο κ. Κεραυνός τα έβαλε και με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τονίζοντας ότι χωρίς διαφάνεια προβαίνουν σε υποβαθμίσεις οι οποίες απέχουν από την πραγματικότητα.

«Ενώ ο τουρισμός στην Κύπρο δεν πάει καθόλου καλά», τόνισε, «οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τις τράπεζες, οι οποίες στην Κύπρο έχουν γερές βάσεις και είναι υγιείς οργανισμοί».

Η προειδοποίηση Ορφανίδη

Σε σχέση με την αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής είπε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο που προκαλεί ζημιά στην εικόνα της Κύπρου.

Εμείς, τόνισε, συμφωνούμε με το Διοικητή και μας εκπλήττει το γεγονός ότι η προειδοποίησή του προς την Κυβέρνηση να μην παίζει με τις τράπεζες, δεν λαμβάνεται υπόψη. Εμείς, πρόσθεσε, συμφωνούμε με το Διοικητή, γιατί διαπιστώνουμε ότι η εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ήταν η ορθή και απέβη προς όφελος τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας γενικότερα».

Για το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση για τη φορολόγηση των τραπεζών και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Κεραυνός υπεραμύνθηκε των θέσεων του διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη, σημειώνοντας ότι «ο Όμιλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει το φόρο, αρκεί τα κεφάλαια που θα κατατεθούν στο ταμείο στήριξης των τραπεζών να μη χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα του Δημοσίου».

Τα οικονομικά μεγέθη

Παρουσιάζοντας τα οικμονομικά αποτελέσματα και τα μεγέθη της Τράπεζας, ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου Αντώνης Ρούβας ανέφερε ότι ο Όμιλος διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια 15%, λόγω της επιτυχούς έκδοσης των Μη Σωρευτικών Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου και άνετη ρευστότητα 71% επειδή όλες οι χορηγήσεις του Ομίλου χρηματοδοτούνται από καταθέσεις πελατών.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ρευστότητα που αντλείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μηδενική και η έκθεση σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί μόνο το 0,1% του συνολικού ενεργητικού του Ομίλου, και πρόσθεσε ότι οι συνολικές χορηγήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται μόνο στο 18% του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου.

Ο κ. Ρούβας αναφέρθηκε στα κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ πριν από τη φορολογία που κατέγραψε η Τράπεζα καθώς και στο κέρδος 90 εκ. ευρώ από συνήθεις εργασίες, πράγμα που καταδεικνύει, όπως είπε, «την ικανότητα πραγματοποίησης επαναλαμβανόμενων κερδών και την "απορρόφηση" των επιπτώσεων των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου