Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Κυβέρνηση fast track για να πετύχει το Μεσοπρόθεσμο


Κυβέρνηση fast track για να πετύχει το Μεσοπρόθεσμο
Με διαδικασίες fast track θα πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ...



δεσμεύσεις έναντι των δανειστών  αλλά και στις πιέσεις που της ασκούνται. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα η κυβερνητική επιτροπή. Και αυτά ενώ στο εσωτερικό της χώρας τα μέτωπα πληθαίνουν με τον ρυθμό που φύτρωναν τα κεφάλια της λερναίας ύδρας.
 
Η κυβέρνηση έχει σημάνει θερινό συναγερμό, ωστόσο στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί κλίμα δυσπιστίας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των κ.κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι ζητούν αποτελεσματικότητα στα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις με εντατικούς ρυθμούς, ενώ η ΕΕ είναι έτοιμοι να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Αθήνα, υπό αυστηρούς όρους.  
 
Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι  η περιστολή των δαπανών και η αναθέρμανση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να ετοιμάσει και να καταθέσει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο.
 
Την ώρα που ο χρόνος πιέζει για άμεση εφαρμογή των επώδυνων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διογκούμενη κοινωνική αντίδραση, η οποία επεκτείνεται και στα πανεπιστήμια με αφορμή την κατάθεση του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ.
 
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί για δεύτερη φορά στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα καθώς το ζήτησαν οι πρυτάνεις αλλά και η κ. Διαματοπούλου η οποία ήθελε περισσότερο χρόνο για τις διαβουλεύσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως φέρεται αποφασισμένο να στηρίξει τη μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρυτάνεις αντιτίθενται στο νόμο πλαίσιο ενώ ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του έχουν και ορισμένοι υπουργοί.  
 
Τα φαινόμενα αποδοκιμασίας αλλά και στοχοποίησης των βουλευτών του ΠαΣοΚ, με αφορμή την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σήμαναν για άλλη μια φορά τα τύμπανα του πολέμου για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.  
 
Έπειτα, από τα κρούσματα που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο, ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε μίλησε για «μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική, με επικεφαλής ως συνήθως οπαδούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ». Και πρόσθεσε ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει δημόσια και άλλα φαίνεται ότι διοχετεύει υπογείως (…) Κινούνται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου».
 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ότι χρησιμοποιεί πράξεις βίας για να πετύχει πολιτικούς στόχους και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι για επικοινωνιακούς λόγους αναζητεί έναν εχθρό προκειμένου να συσπειρώσει τους οπαδούς του.  
Η αντιπαράθεση αυτή διαρκεί μήνες και φαίνεται ότι δεν θα λήξει σύντομα.

Από την άλλη πλευρά κλιμακώνεται και η ένταση με τη ΝΔ με αφορμή το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση με πλειοψηφία 180 ψήφων. Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει αποσαφηνίσει ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη σύμβαση αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά το θέμα πάνω στο τραπέζι επιμένοντας στην αναζήτηση συναίνεσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου