θα λάβει χώρα η επόμενη κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα, πρόκειται να είναι το νέο στοιχείο που θα προκύψει από τη συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τους κ. Χριστόφια και Έρογλου στη Γενεύη. Κι αυτό γιατί η βασική διαπίστωση της Γραμματείας του ΟΗΕ είναι πως αυτό που συμβαίνει είναι «διάλογος κωφών», με τους ηγέτες να συναντώνται μία φορά την εβδομάδα για λίγη μόλις ώρα, στην οποία, απλά διατυπώνουν τις θέσεις τους.
Για παράδειγμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, απλώς διαβάζει από το κείμενο τις θέσεις, αναπτύσσει τις θέσεις του κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι όταν μετά από 1-2 μέρες συνομιλούν οι αντιπρόσωποί τους, διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ουσίας.
«Αντιλαμβάνονται στη Γραμματεία ότι πρέπει οι συνομιλίες να γίνουν παραγωγικές και εντατικές όπως όταν στη θέση του Έρογλου βρισκόταν ο Ταλάτ», είπε δυτικός διπλωμάτης.
Την ίδια στιγμή τίθεται ζήτημα και μόνιμης και σταθερής παρουσίας του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στη Λευκωσία, καθώς αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν να γκρινιάζουν για την αποτελεσματικότητά του.
Η ατζέντα της συνάντησης της Γενεύης έχει σχεδόν κλείσει στα βασικά της σημεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται να γίνει διαπίστωση και διατύπωση των στόχων (identification) του διαστήματος μέχρι την επόμενη τριμερή, αλλά όχι και δημοσιοποίηση του οδικού χάρτη.
Ο γενικός γραμματέας αναμένεται ότι αφού θα υπογραμμίσει στους ηγέτες την απογοήτευσή του για τη μικρή πρόοδο, θα τους επισημάνει ότι η κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών επιβάλλει να δείξουν μεγαλύτερη προσήλωση και διάθεση για συνδιαλλαγή και θα τους καλέσει να εργαστούν πολύ πιο εντατικά με την προοπτική στην επόμενη συνάντηση να έχουν να επιδείξουν απτά αποτελέσματα που θα επιτρέπουν τον καθορισμό και των επόμενων βημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της διεθνούς διάσκεψης, την οποία δεν πρόκειται να συγκαλέσουν χωρίς να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Αν δεν προκύψει πρόοδος και στην τριμερή του Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας ίσως εντείνει τη ρητορική για αλλαγή του ρόλου του, ώστε στην τελευταία φάση να υποβάλλει και δικές του ιδέες ή να τονίσει εντονότερα τις ευθύνες των πλευρών και την αδυναμία τους να φτάσουν σε λύση, που μπορεί να σημαίνει ότι ίσως αυτού του είδους η λύση που επιζητείται δεν είναι εφικτή.
Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι απορρίπτουν πλήρως το σενάριο να καταθέσει ο γενικός γραμματέας την εντολή, ιδίως μετά την πανηγυρική και άνετη επανεκλογή του και τη νέα φιλοσοφία που ανέπτυξε σε ομιλίες του, και είπε πως «όπου δεν υπάρχουν αποτελέσματα χρειάζεται νέο αίμα». Ήδη, ανεξαρτήτως Κυπριακού, αναμένονται αρκετές αλλαγές στη Γραμματεία, όπου ήδη ο Γάλλος επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, κ. Λερουά, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του την επόμενη θητεία.
Σε σχέση με την έκθεση των καλών υπηρεσιών που θα ακολουθήσει τη Γενεύη, η εικόνα παραμένει ακόμη θολή καθώς στη Γραμματεία του ΟΗΕ υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Η μία άποψη είναι να καταγράφει μόνο τα όσα συμβούν στη Γενεύη και η δεύτερη να κάνει συνολική αποτίμηση της περιόδου και αρκετά σοβαρό καταλογισμό ευθυνών. Το πιθανότερο πάντως ότι θα ακολουθηθεί η «πεπατημένη» κι η προοπτική «αυστηρότερης έκθεσης» τον Οκτώβριο να χρησιμοποιηθεί ως απειλή προς τα μέρη.
Αντίστροφη μέτρηση
Όταν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ερωτώνται αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα η απάντησή τους είναι αρνητική. Στη δεύτερη ερώτηση, επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει μιλήσει για λύση πριν από την κυπριακή προεδρία της Ε.Ε. (υπενθυμίζεται πως η ευχή Χριστόφια – Ταλάτ για «καλή χρονιά και λύση» έγινε χρονοδιάγραμμα σε εκθέσεις και ψηφίσματα). Ενώ στην τρίτη ερώτηση θέτουν τα πιθανά χρονικά περιθώρια των διαφόρων σταδίων, αρχίζοντας αντίστροφα από τα τέλη Ιουνίου 2012, μέχρι σήμερα. Δηλαδή, δημοψηφίσματα, εξήγηση της λύσης στον λαό, έγκριση από Σ.Α., διεθνής διάσκεψη. «Ουσιαστικά, πάλι φτάσαμε μπροστά σε λίγο χρόνο που και πάλι πιέζει», μας είπε διπλωματική πηγή.
Μήνυμα Τουρκίας μέσω Ντάουνερ
Το «μεγάλο μήνυμα» που είπε πως έφερε από την Άγκυρα ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι πως η Τουρκία δέχεται διασύνδεση περιουσιακού – εδαφικού και μόλις φτάσουν σε συγκλίσεις ν’ αρχίσει το θέμα των εγγυήσεων, που ουσιαστικά σημαίνει πολυμερή συνάντηση με συμμετοχή και εγγυητριών.
Καθώς η Τουρκία πολλές φορές «μιλά» μέσω τρίτων που δίδουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα (αφού η Τουρκία δηλώνει άγνοια) δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν πρόκειται για ρητή τουρκική δέσμευση προς Ντάουνερ ή και τον ίδιο τον γενικό γραμματέα ή απλώς ακόμη ένα τουρκικό παιγνίδι. Η Γενεύη θα αποδείξει του λόγου τα αληθές.
www.kathimerini.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου